Alles over Pac-Man

Na het spelen van Pac-Num wil je misschien wel meer te weten komen over Pac-Man. Op deze pagina lees je van alles over misschien wel het beroemdste spel van de wereld.

Geschiedenis

Wat gebeurde er allemaal in het jaar 1980?

  • Beatrix wordt de nieuwe koningin van Nederland
  • Teletekst is voor het eerst te zien op de Nederlandse televisie
  • CNN wordt opgericht
  • Joop Zoetemelk wint de Tour de France
  • De cent wordt afgeschaft
  • Ronald Reagan wordt president van Amerika en ...
  • In Japan verschijnt de eerste versie van Pac-Man!
Toru Iwatani
In 1979 kreeg Toru Iwatani een idee voor een nieuw computer spel. Hij was toen 27 en werkte voor het Japanse bedrijf Namco. Het verhaal gaat dat hij een pizza aan het eten was en toen hij een stuk uit de pizza nam het idee kreeg voor het beroemde happertje.

De eerste versie van Pac-Man heette in Japan Puck Man. Het was nog niet zo'n groot succes. Maar toen een jaar later het Amerikaanse bedrijf Midway het spel uitbracht onder de naam Pac-Man werd het spel al snel een wereldwijde hit. In die tijd waren de meeste spelletjes shooters zoals Space Invaders en Asteroids, of sport spelletjes zoals Pong. Pac-Man was echt een heel nieuw soort spel. Jongen of meisje, man of vrouw, iedereen vond Pac-Man geweldig!

Pac-Man Arcadekast

Pac-Man is begonnen als spel op een arcadekast. Daarna zijn er nog vele opvolgers en zogenaamde klonen van Pac-Man gemaakt. Op arcadekasten en later ook op de spelcomputer voor thuis. De laatst bekende kloon van Pac-Man is... je raadt het al, Pac-Num.

Als je het originele spel wilt spelen moet je dus op zoek gaan naar zo'n ouderwetse kast waar je geld in moet doen. Of je kan een kloon proberen. De beste kloon op Internet was zo goed dat Namco een rechtzaak tegen de maker, Paul Neave, is begonnen. Helaas heeft hij het spel van zijn site moeten halen. Ondertussen waren er al zoveel kopiën van zijn spel op het Internet in omloop dat het niet moeilijk is om terug te vinden. Hopelijk begint Namco geen rechtzaak tegen Pac-Num...

Meer over het spel

Ghosts

Pac-Man, het gele happertje, wordt door de speler door een doolhof gestuurd.
In de gangen van het doolhof liggen pac-dots, witte stippen, die Pac-Man kan eten.
Als alle pac-dots opgegeten zijn ga je door naar de volgende ronde. In het doolhof lopen ook vier monsters. Dit zijn de rode Blinky, de roze Pinky, de blauwe Inky en de oranje Clyde. De bijnamen van de monsters (of spookjes) zijn: Shadow, Speedy, Bashful en Pokey. Als Pac-Man tegen een spookje op loopt verlies je een leven. Je begint met drie levens en elke 10.000 punten krijg je er een leven bij.

In het doolhof zijn ook vier kracht pillen te vinden. Als Pac-Man een kracht pil eet worden de spookjes tijdelijk blauw en kan je ze proberen op te eten.

In elke ronde verschijnen er op vaste momenten bonus items. Dit zijn vruchten die je kan opeten om extra punten te verdienen. De vruchten zijn ongeveer 10 seconden aanwezig, dus je moet snel zijn. In Pac-Num zitten trouwens geen vruchten. Hier kan je met het oplossen van de sommen bonuspunten verdienen.

 

The Final Level

Het scherm bij de 256ste ronde

Pac-Man heeft geen echt einde. Het gaat er in het spel om een zo hoog mogelijke score te halen.

Toch kon je het oorspronkelijke spel niet oneindig doorspelen. Door een fout in het programma werd in de 256ste ronde het scherm zo'n rommel dat het onmogelijk was verder te spelen.

Dit 256ste scherm werd ook wel The Final Level genoemd. Sommige mensen zeggen dat ze er voorbij zijn gekomen, maar dat is nooit bewezen.

 

Verder naar Pagina 2 >